ANO dá na krajské volby 50 milionů, chce vyhrát v pěti krajích

ČTK ČTK
19. 3. 2016 11:31
Podstatnou část peněz na volby dá hnutí jeho předseda a zakladatel Andrej Babiš. Ten financoval i dřívější kampaně - podle výroční zprávy mu strana dluží už 65 milionů korun. Na podzim chce zvítězit v pěti krajích. ČSSD, která by měla být největším soupeřem ANO ve volbách, chystá na volby dát zhruba 100 milionů.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Hnutí ANO dá za kampaň před podzimními krajskými volbami zhruba 50 milionů korun. Zvítězit chce nejméně v pěti regionech, ve zbývajících krajích pak chce skončit alespoň na druhém místě. Uvedl to předseda hnutí, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, podle kterého bude strana na krajské volby lépe připravena než na předloňské komunální.

Babiš stranu dlouhodobě finančně podporuje, i tentokrát by mohla část volebního rozpočtu pokrýt půjčka od něj. "Naše hnutí se financuje transparentně, má půjčky ode mě, je tam permanentní půjčka, která se mění," řekl Babiš.

Podle výsledků hospodaření strany v roce 2014 hnutí ANO dlužilo Babišovi 65 milionů korun.

ČSSD dá na kampaň 100 milionů

ČSSD, která by měla být největším soupeřem ANO ve volbách, chystá na volby dát přibližně 100 milionů. V březnu spustila kampaň vyzdvihující úspěchy prvních dvou let vlády. V ní spolupracuje s ANO a KDU-ČSL.

"ČSSD prodává práci celé vlády, že jsme navýšili důchody nebo platy, to je zásluha celé vlády. To je právě vždycky problém v koalicích, že se deklaruje, kde se uspělo, ale to je výsledek práce celé vlády," řekl Babiš.

Sociální demokraté mají podle něj výhodu, že kampaň v naprosté většině krajů povedou z pozice strany, která drží hejtmanský post. Za úspěch bude hnutí považovat vítězství v pěti krajích, ve zbývajících chce skončit alespoň na druhém místě. "Doufejme, že budeme lépe vyjednávat, než jsme vyjednávali v komunále, tam někteří lidé v městech jako je Plzeň nebo Olomouc to moc dobře nevyjednali," uvedl Babiš.

Polovina žen

Mezi lídry kandidátek pro krajské volby jsou například místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová, poslankyně Margita Balaštíková a Radka Maxová a dvě náměstkyně ministrů vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Babiš v případném kombinování funkcí problém nevidí. "Nejsme sami. Preferujeme lidi, které už jsme poznali, kdybychom šli do něčeho absolutně neznámého, můžeme pak být překvapeni," uvedl a vyzdvihl fakt, že šest ze 13 kandidátek vedou ženy. "Je dobře, že jsou ženy v politice," řekl.

Na kandidátku se podle Babiše některá jména přilákat nepodařilo, usiloval prý o to, aby se o místa v krajích ucházelo víc podnikatelů. "Máme tam samozřejmě velmi dobré kandidáty, máme průměrné kandidáty. Když vidí ten frontální útok klasických politiků, kteří parazitují na politice tak dlouho, a vidí, jaká kampaň se děje, je těžké přesvědčit majitele Koh-i-nooru pana (Vlastislava) Břízu nebo další, aby kandidovali na hejtmana," řekl Babiš.

Kampaň by mělo hnutí odstartovat v květnu a chce ji vést v pozitivním duchu. Soustředit se má na témata, která ovlivňují život lidí v krajích, uvedl Babiš a jmenoval dopravní infrastrukturu, zdravotnictví, sociální služby, vzdělávání a zaměstnanost.

 

Právě se děje

Další zprávy