ANO chce řečníkům ve Sněmovně zkrátit čas. Podporu nemá

ČTK ČTK
16. 9. 2014 15:34
Ostatní strany návrh nechtějí podpořit, protože podle nich omezuje demokratická práva.
Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová a předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek.
Místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová a předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Klub ANO navrhne při jednání o novele jednacího řádu Sněmovny omezení řečnické doby při rozpravách o zákonech na dvakrát deset minut. Případné rozšíření by pak musela schválit Sněmovna.

O záměru po jednání klubu informovala místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová. ANO pro svůj návrh ale nemá podporu ostatních stran, které to zdůvodňují mimo jiné omezením demokratických práv.

Poslanci by měli na schůzi, která v úterý začala, projednávat novelu jednacího řádu Sněmovny. Na komplexním pozměňovacím návrhu se už dříve dohodl ústavně-právní výbor.

Dvakrát deset minut

Kromě dohodnutého návrhu chtějí poslanci ANO předložit tři vlastní návrhy, mezi kterými je mimo jiné omezení řečnické doby na dvakrát deset minut a omezení doby na přednášení návrhů na změnu programu jednání na 30 minut.

Nyní platí opačný stav, počet vystoupení ani jejich délka nejsou omezeny. Dolní komora je může hlasováním zredukovat až na dvakrát deset minut.

"Jednací řád je často zneužíván. Je pro nás překvapením, že politické subjekty jsou proti tomu, abychom zkonstruktivnili jednání Sněmovny," poznamenal šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle návrhu, který vzešel z ústavně-právního výboru, by poslanci i výbory museli zdůvodňovat všechny pozměňovací návrhy k zákonům. Veškeré navrhované úpravy předloh navíc bude před jejich schvalováním ve Sněmovně posuzovat předem určený garanční výbor, vydá k nim stanovisko.

Prodloužit by se měla lhůta mezi druhým čtením, v němž se pozměňovací návrhy k normám předkládají, a závěrečným schvalováním. Úpravy jednacího řádu mají zamezit tomu, aby se ve Sněmovně hlasovalo o nedostatečně prodiskutovaných návrzích, jejichž dopady nejsou zcela známy.

Nynější lhůta mezi druhým a třetím čtením je třídenní, lze ji zkrátit na dva dny. Lhůta by se měla podle návrhu prodloužit na dva týdny, poslanci by ji mohli zkrátit nejvýše na týden. Poslanecký návrh na úpravu jednacího řádu podpořila Sněmovna v prvním kole v lednu.

 

Právě se děje

Další zprávy