Altner odmítl nabídku ČSSD na smír

čtk, Red Dom
28. 2. 2007 11:15
Praha - Advokát Zdeněk Altner dnes odmítl nabídku ČSSD, která mu chtěla zaplatit původní honorář za zastupování ve sporu o Lidový dům 93 milionů korun.
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát

Altner na tiskové konferenci vyzval předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, aby zveřejnil smlouvu, na základě které sociální demokracii zastupoval.

ČSSD Altnerovi už dříve zaplatila 18 milionů korun, 33 milionů dala do notářské úschovy a dalších 93 milionů je připravena do notářské úschovy dát, nebo požádat, aby na ně poskytla záruky renomovaná banka.

Jiřímu Paroubkovi se nelíbí se sankce 0,3 procenta úroku za každý den zpoždění platby. Poukázal na to, že obvyklý je úrok 0,03 procenta. "Dlužník má platit, aniž by vznášel jakékoliv podmínky," prohlásil Altner. Ukládání částek do notářské úschovy považuje za projev "dlužnické svévole".

"Smlouva je férová pro ty, kdo jsou smlouvy zvyklí dodržovat," zdůraznil. Připustil ale, že je tvrdá pro ty, kdo nechtějí plnit uzavřené závazky. Sankční úrok 0,3 procenta za každý den z prodlení je podle něj u takových smluv zcela běžný.

Dluhy vyvolávají spory uvnitř ČSSD

V posledních dnech se spor Altner vs ČSSD vyostřil, nemine den, aby jeden z aktérů nesvolával tiskovou konferenci. Spory to vyvolává i uvnitř ČSSD.

Jiří Paroubek včera doporučil svému předchůdci Miloši Zemanovi, aby se omluvil za to, že podepsal nevýhodnou smlouvu s Altnerem.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Předseda ČSSD rovněž po Zemanovi chce, aby honorář za svou příští knihu neprodleně zaslal na účet sociální demokracie. Tomu se ovšem Zeman vysmál s tím, že žádnou další knihu psát nehodlá a omlouvat se také nebude.

Altner po ČSSD už sedmý rok vymáhá honorář za zastupování ve sporu o Lidový dům a podal soudu návrh, aby poslal ČSSD do konkurzu. Paroubek je ale přesvědčen o tom, že se mu podaří spor vyřešit. Přiznal však, že advokát na jeho opakovanou pondělní výzvu k jednání nereagoval.

Je to poprvé, co Paroubek proti Zemanovi, který je některými stále považován za šedou emineci sociální demokracie, v této kauze takto ostře vystoupil.

ČTK expředseda Zeman dnes řekl, že není předsedou sociální demokracie a pokud vedení sociální demokracie považovalo smlouvu s Altnerem za nevýhodnou, tak mělo šest let na to s tím něco udělat.

"Já si myslím, že tato záležitost je do jisté míry účelová a že souvisí s mojí kritikou pokusu sociální demokracie vstoupit do velké koalice s ODS," uvedl expředseda.

Členům ČSSD Paroubek vzkázal, že se nemusí obávat toho, že by se sjezd, který má být 23. až 25. března v Brně, kvůli sporu s Altnerem nekonal. ČSSD prý už má místo zajištěno a složenou zálohu.

Paroubek je přesvědčen, že dal Altnerovi "velkorysou nabídku". V pondělí oznámil, že ČSSD už dříve advokátovi zaplatila 18 milionů korun, 33 milionů dala do notářské úschovy a nyní chce dát do notářské úschovy nebo požádat renomovanou banku o záruku na dalších 93 milionů korun.

Paroubek: Úrok je nemravný

Altner ale říká, že honorář mezitím narostl s úroky a sankcemi na více než 19 miliard korun. Paroubek trvá na tom, že smluvně sjednaný úrok 0,3 procenta za každý den prodlení je proti dobrým mravům.

Šéf ČSSD také řekl, že se dnes sešel s advokátem Pavlem Blanickým, který sociální demokraty zastupoval v kauze Lidový dům před Altnerem. Blanický podle něj odvedl významnější kus práce než Altner za mnohem nižší odměnu.

Paroubek prý proto nechápe změnu advokátů ani Zemana, že novou smlouvu podepsal.

 

Právě se děje

Další zprávy