Fazolové brownies s banánem porazily paprikový lusk. Nejlepší školní oběd vaří ve Vrchlabí

Foto: Tady UHO nečekejte. Kuchaři ze školních jídelen vařili nejlepší jídlo roku
Přípravy jsou základ. A o to větší, když máte na uvaření jídla omezený časový limit. O titul školního oběda roku 2016 se ve finále utkalo deset školních jídelen.
Kuchaři a kuchařky z celého Česka měli na přípravu menu jen dvě hodiny.
Guláš se šesti nebo řízek přes celý talíř uvařit nemohli.
Odborná porota zadala jasná pravidla...
Foto: Tomáš Škoda
Jan Hejl Jan Hejl
Aktualizováno 25. 8. 2016 22:17
V Brně se o titul nejlepšího školního jídla roku utkala desítka jídelen z celé republiky. A měly nesnadný úkol: bezmasé tříchodové menu, které stojí maximálně 34 korun a musí být uvařené do dvou hodin. Porota je do finále klání vybrala z 52 účastníků. V soutěži nakonec zvítězilo zařízení školního stravování F-gastro catering z Vrchlabí. Odborníky zaujalo farmářskou polévkou, houbovým rizotem a netradičním dezertem, fazolovým brownies s banánem.

Brno – Jejich jídla chutnají jako z dobré restaurace, jenže to mají daleko složitější. V soutěži o nejlepší školní oběd roku musí kuchaři uvařit tříchodové menu za dvě hodiny a do 34 korun. Letos o titul školní jídelny roku soutěžilo 52 týmů z celé republiky.

Deset finalistů se ve čtvrtek utkalo v prostorách Střední školy informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně. Porotu nejvíc nadchlo jídlo ze zařízení školního stravování F-gastro catering z Vrchlabí. Jejich menu se skládalo z polévky z farmářského trhu, houbového rizota a netradičního dezertu – fazolového brownies s banánem. Vítězná jídelna od pořadatelů získala odměnu 15 tisíc korun.

Vítězné houbové rizoto s červenou řepou z Vrchlabí.
Vítězné houbové rizoto s červenou řepou z Vrchlabí. | Foto: Tereza Knířová

Kromě vítězného menu u poroty zabodoval také paprikový lusk plněný kuskusem od kuchařů z Velkého Beranova. Na třetím místě se umístila 22. mateřská škola Plzeň, která připravila cizrnové kuličky s červenou řepou a farmářský tvarohový krém.

Pokrmy tříčlenných týmu hodnotili odborníci na výživu, hygienici, zástupci magistrátu i sami školáci. Patronkou letošního ročníku byla herečka Markéta Hrubešová.

Porotci kladli důraz nejen na chuť, ale i na vyváženost surovin, nutriční hodnoty a vzhled prezentovaných pokrmů. Přihlášené jídelny rovněž podle letošních pravidel musely zvolit pouze bezmasá jídla – polévku, hlavní chod a dezert.

Proto se podle organizátorky akce Anny Packové přihlásilo do soutěže méně účastníků než loni. "Přece jen vegetariánská jídla je složitější uvařit, jsem ovšem ráda, že finalisté zvolili nápadité receptury a využili řadu opomíjených surovin," zdůvodnila odborná pracovnice pro školní stravování města Brna.

"Zvolili jsme kuchařsky těžší téma, nicméně bezmasá a vegetariánská jídla je nutné prosazovat," dodal Petr Tláskal ze Společnosti pro výživu, která akci spoluorganizovala.

Jídelny se zlepšují, chybí ale kuchaři

Přestože si lidé kuchyně školních jídelen spojují hlavně s omáčkami neurčité barvy a chuti, podle ředitelky soutěže se jejich kvalita stále zlepšuje. "Jídelny se ovšem často potýkají s nálepkou, že nevaří dobře. Není to úplně férové, mnoho kuchařů vaří skvěle. Za dvacet let se udělal ve školním stravování ohromný pokrok," tvrdí Packová.

Podle ní ale v jídelnách stále chybí dostatek kvalifikovaných pracovníků. "Kvůli nízké společenské prestiži se do nich kuchaři nehrnou. Za svou práci pak sklízí jen kritiku," vysvětluje.

Aby jídelna své menu mohla přihlásit do soutěže, musí se nacházet na pravidelném jídelním lístku a patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků. V prvním korespondenčním kole hodnotila zaslané obědy odborná porota, která vybrala deset finalistů.

 

Právě se děje

Další zprávy