Designsupermarket nabízí vánoční dárky od šperkařů a designé

ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 12. 2013 13:03
Kafkův dům je plný zajímavých vánočních dárků.
Foto: DSM

Praha - Designsupermarket nabízí v pražském Kafkově domě přehlídku 74 autorů a značek českého i zahraničního mladého designu.

Prodejní výstava začíná ve čtvrtek a čtyři dny si budou moci zájemci vybírat oděvy, šperky a další předměty, u kterých hraje design významnou roli. Ve čtvrtek, v pátek a v sobotu bude otevřeno až do 21:00.

Vedle známých značek módy a designu, jako jsou Chatty, Daniel Gonzales, Hana Zárubová, Janja Prokič, Leeda, Papelote nebo Sistersconspiracy se představí také začínající tvůrci a firmy. Návštěvníci se ale mohou seznámit také s některými zahraničními autory, představí se třeba polské studio Kosmos Project.

Tvoří ho dva designéři Eva Brochenová a Maciej Jelski. Jejich inspirace vychází z porovnávání vztahů mezi civilizovaným a divokým světem, které podle nich mohou fungovat v harmonii. Věří, že v moderním designu je zapotřebí zaměřit se na lidskou spiritualitu. Kosmos je pro ně opakem chaosu. V Praze představí svůj projekt Noc Kupaly, který odkazuje k pohanskému svátku ohně a vody spojenému s letním slunovratem. Tradiční oslava lásky, plodnosti, slunce a měsíce inspirovala Kosmos Project ke kolekci interiérových doplňků a nábytku.

Dalším mezinárodním projektem je výstava současného šperku nazvaná Krok tvým směrem (One step your way). Připravila ji tuzemská skupina Unosto, která tvorbu svých členů, například Markéty Richterové, Aleny Hesounové nebo Lucie Houdkové, prezentuje v konfrontaci se současnými nizozemskými autory. Všechny vystavené šperky budou prodejné.

Program festivalu doplňují výstavy, přednášky, workshopy a večírky. Festival byl založen v roce 2007 občanským sdružením tai.lab. Sedmý ročník festivalu se koná v Kafkově domě vedle staroměstského kostela sv. Mikuláše, kde se slavný spisovatel v roce 1883 narodil.

Designsupermarket navazuje na několik kulturních akcí, které se v domě v posledních měsících konaly - od veletrhu současného umění Art Prague, festivalu současné fotografie Prague Photo až po Openstudio Designbloku 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy